ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ

Πληροφορίες:

  • Απόσταση από το Τσοτύλι: 19 χιλιόμετρα (26 λεπτά οδικώς).

Οι Άγιοι Ανάργυροι είναι χωριό του νομού Κοζάνης και η παλαιά ονομασία του ήταν Βρόστιανη. Ανήκει διοικητικά στο Δήμο Βοίου και βρίσκεται δυτικά από το Τσοτύλι και σε υψόμετρο 940 μέτρων. Βρίσκονται χτισμένοι σε ένα οροπέδιο μεταξύ των υψηλών κορυφών του Παλιοκριμηνίου και της ημιορεινής ζώνης στη νότια περιοχή των Καστανοχωρίων, κάτω ακριβώς από τη Δάφνη και το Πολυκάστανο.

Δυτικά ξεδιπλώνονται τα μεγάλα βουνά και τα δάση του Βοίου, ενώ ανατολικά ξεκινούν οι γεωργικές εκτάσεις και οι μικρές κοιλάδες των παραπόταμων και των ρεμάτων του Βέλους. Το χωριό αποτελείται από έναν και μοναδικό συνοικισμό, με εμφανή στοιχεία του γεωργοκτηνοτροφικού του χαρακτήρα. Πριν από την ανταλλαγή των πληθυσμών, το 1922 το χωριό ήταν μουσουλμανικό και κατοικούνταν από εξισλαμισμένους Έλληνες, τους γνωστούς Βαλαάδες. Πρόκειται για έναν προσφυγικό οικισμό, που οι κάτοικοί του προέρχονται κυρίως από τη Σεβάστεια του Πόντου. Η άφθονη γεωργική γη και τα πλούσια καρποφόρα δέντρα συντέλεσαν κατά το παρελθόν στην ευημερία των κατοίκων. Οι κάτοικοι του χωριού, οι Βαλαάδες, έφθασαν κοντά στους 200 το έτος 1905. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Βρόστιανη και το 1927 μετονομάστηκε σε Άγιοι Ανάργυροι παίρνοντας το όνομα της ενοριακής εκκλησίας του χωριού. Σύμφωνα με την απογραφή του 1991 είχε 57 μόνιμους κατοίκους και με την απογραφή του 2001 είχε 49 κατοίκους. Σήμερα, στο χωριό μένουν περίπου στα 7 με 8 άτομα το χειμώνα, ενώ κατά την περίοδο των εορτών και του καλοκαιριού, έρχονται αρκετά άτομα που είναι, είτε στο εξωτερικό, είτε σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, όμως ο οικισμός είναι καλοδιατηρημένος και υπάρχουν ακόμη πέτρινα σπίτια που σώζονται και ανακαινίζονται.

Επίσης, οι άνθρωποι στην περιοχή ασχολούνται με την κτηνοτροφία και την γεωργία συγκεκριμένα με την παραγωγή κάστανων, καθώς καλλιεργούνται ευρέως στην περιοχή του χωρίου. Η πρόσφατη ιστορία του τόπου είναι συνυφασμένη με το κύμα της μετανάστευσης προς το εξωτερικό και τα γεγονότα του πολέμου του ‘40. Στον Πολιτιστικό Σύλλογο σώζονται πολλές φωτογραφίες του χωριού και των ανθρώπων της παλιάς εποχής. Οι κάτοικοι υποστηρίζουν, πως μέχρι εδώ ενδέχεται να έφτασε και ο Άγιος Κοσμάς στο ταξίδι του από την Αιτωλία.

Η περιοχή φημίζεται για τα γλυκά της κάστανα, τα πυκνά δρυοδάση και την παραγωγή φακής και τριφυλλιού. Μια ενδιαφέρουσα τοποθεσία είναι το Χασαπίν Τερέ, που σημαίνει ο Λάκκος του Χασάπη. Πρόκειται για μια όμορφη και δασωμένη έκταση με πολλά νερά. Εξαιρετικού κάλλους είναι επίσης και η διαδρομή που οδηγεί στο Κοιλάδι μέσα από ενδιαφέροντα μονοπάτια, κάποια από τα οποία αποτελούν τμήμα του παρακλαδιού του Ε6 που έρχεται από τον Αυγερινό. Η απομόνωση του τόπου, η ύπαρξη πηγών και η εναλλαγή των δασών με καλλιεργήσιμες εκτάσεις αποτελεί κλασικό βιότοπο όπου φωλιάζουν και αναζητούν τροφή άγρια ζώα όπως αρκούδες, ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Κεντρική εκκλησία είναι αυτή των Αγίων Αναργύρων, γύρω από την οποία αναβιώνουν παλιά έθιμα και στήνονται χοροί την ημέρα του εορτασμού τους, όταν πολλοί από τους ανθρώπους του χωριού επιστρέφουν για να τιμήσουν τη γενέθλια γη.

 3,280 total views,  2 views today