Γεφύρι Μόρφης “Τσούκας”

Πληροφορίες:

  • Απόσταση από το Τσοτύλι: 23 χιλιόμετρα (27 λεπτά οδικώς)

 

Το γεφύρι της Τσούκας είναι χτισμένο πάνω στον ποταμό Πραμόριτσα. Παλιά συνέδεε τους οικισμούς Μόρφης, Κορυφής και Τσούκας. Ο τελευταίος οικισμός δεν υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια. Από προφορικές μαρτυρίες είναι γνωστό ότι χτίστηκε από πληρωμένους τεχνίτες και από αγγαρείες Μορφιτών μεταξύ 1720 και 1730. Είναι το παλαιότερο χρονολογημένο γεφύρι στο Δήμο Τσοτυλίου.

Το γεφύρι της Τσούκας είναι ακριβώς ίδιο με το γεφύρι της Σβόλιανης στην Αγία Σωτήρα. Δίτοξα αμφότερα, με την μεγάλη καμάρα να εδράζεται σε κατακόρυφο βράχο, αποτελούν άριστα δείγματα της μαστοριάς των Βοϊοτών.

Το 2007 η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης σηματοδότησε την πεζοπορική διαδρομή που συνδέει το γεφύρι με τον οικισμό της Μόρφης, που στην ουσία αποτελεί τμήμα του παλιού μονοπατιού σύνδεσης Μόρφης -Τσούκας. Η διαδρομή ξεκινάει από την πλατεία του χωριού και συνεχίζεται ακολουθώντας τα σήματα και δίνοντας προσοχή στη διάβαση της εθνικής οδού. Ο επισκέπτης μπορεί να κατηφορίσει σε 45’ λεπτά στο γεφύρι που βρίσκεται σε μια όμορφη τοποθεσία, και να επιστρέψει ανηφορίζοντας στον οικισμό σε μία ώρα. Ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να περάσει από το παλιό όμορφο πηγάδι.

 

 2,398 total views,  1 views today