ΚΛΕΙΣΩΡΕΙΑ

Πληροφορίες:

  • Απόσταση από το Τσοτύλι: 19,2 χιλιόμετρα (25 λεπτά οδικώς).

Η Κλεισώρεια είναι χωριό της Μακεδονίας στον νομό Κοζάνης, 79 χιλιόμετρα δυτικά της Κοζάνης. Έχει 88 κατοίκους, οι περισσότεροι εκ των οποίων ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Πρόκειται για ορεινό χωριό χτισμένο στους πρόποδες του υψώματος του Αλιά της Δαμασκηνιάς. Βρίσκεται στο Ανατολικό Βόιο και το όνομά της προέρχεται από ένα στενό πέρασμα, μια “κλεισούρα”.

Το χωριό υπήρχε πριν από το 1692. Οι πρώτοι κάτοικοι είχαν εγκατασταθεί αρχικά στην τοποθεσία Τεκέ. Ο πληθυσμός του στην περίοδο του 1920 είχε φθάσει μέχρι και τους 267 κατοίκους και μετά από εκείνη την εποχή ο αριθμός συνεχώς μειώνονταν. Μέχρι το 1927, η ονομασία του χωριού ήταν Τραπαντούστι.

Στη σημερινή περιoxή του χωριού υπήρχε ο οικισμός Λούτζες, έκτασης 50 στρεμμάτων, με την κεντρική εκκλησία του Αγίου Ιωάννου και νεκροταφείο, καθώς και ο μικρότερος οικισμός Καμένα σπίτια, ο οποίος πυρπολήθηκε σε άγνωστη ημερομηνία.

Μεταξύ της Κλεισώρειας και της Δαμασκηνιάς υπάρχει ένα βάραθρο, που οι κάτοικοι των δυο χωριών το αποκαλούν Γκαστρωμένη Μπιστεριά, όπου κατά το θρύλο και την παράδοση κάθε χίλια χρόνια γεννιούνται Φίδια-Δράκοντες Όταν βρέχει, στο βάραθρο αυτό σχηματίζονται καταρράκτες.

 5,041 total views,  1 views today