ΛΟΥΒΡΗ

Πληροφορίες:

  • Απόσταση από το Τσοτύλι: 6 χιλιόμετρα (11 λεπτά οδικώς).
  • Διαθέτει: (1) Καφενείο

Η Λούβρη (Τοπική Κοινότητα Λούβρης – Δημοτική Ενότητα ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΒΟΪΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Λούβρη”. Έδρα του δήμου είναι η Σιάτιστα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Λούβρη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Λούβρης, του πρώην Δήμου ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ.

Η Λούβρη έχει υψόμετρο 771 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,2336239359 και γεωγραφικό μήκος 21,2855019669.

Η Λούβρη είναι ένα μικρό χωριό, αλλά από τα παλιότερα του Βοΐου. Βρίσκεται κτισμένη στην πλαγιά ενός λόφου και αποτελείται από έναν και μοναδικό μαχαλά. Όμως, η φυσική της ομορφιά προσελκύει το καλοκαίρι τους ανθρώπους της, με αποτέλεσμα τον Αύγουστο ο πληθυσμός να πλησιάζει τους 100 κατοίκους. Παλιότερα είχε ξεπεράσει τους 200, με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 1920. Το ολοκληρωτικό κάψιμο του χωριού στα χρόνια της κατοχής και, έπειτα, τα γεγονότα του εμφυλίου οδήγησαν πολλούς στη μετανάστευση. Σήμερα αρκετές οικογένειες βρίσκονται στο εξωτερικό, στην Αμερική, στον Καναδά, στην Αυστραλία και στη Γερμανία, αλλά και σε αστικά κέντρα του εσωτερικού, όπως στη Θεσσαλονίκη.

Τη Λούβρη περιτριγυρίζουν δάση από βελανιδιές, αλλά εντός του χωριού – στις αυλές και στα παλιά κτήματα – υπάρχουν επίσης πολλές καρυδιές, μηλιές και αμυγδαλιές. Πρόκειται για έναν τόπο με ήπιο κλίμα, ήρεμο και φιλόξενο.

Στη σημερινή εδαφική περιοχή του χωριού έχουν βρεθεί διάφορα αρχαία αντικείμενα, όπως στις τοποθεσίες ΠέτραΓενέλιαΑϊ-Νικόλας και Κάτω Αμπέλια. Με βάση τον κώδικα του μοναστηριού της Ζάβορδας, ο οικισμός υπήρχε με το ίδιο όνομα πριν από το 1692, όχι όμως στη σημερινή του θέση, αλλά στην τοποθεσία Παλιόσπιτα, από όπου οι κάτοικοι έφυγα όταν τα σπίτια τους λεηλατήθηκαν από Αρβανίτες, οι οποίοι είχαν εκστρατεύσει το 1774 στο Βόιο με στρατό τριών χιλιάδων ανδρών.

Στο μεσοχώρι, δίπλα στο παλιό σχολείο, δεσπόζει η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με λιθανάγλυφα από τον ίδιο τον κάλφα Βράγγα. Πρόκειται για ένα άψογο αρχιτεκτονικό έργο με ιδιαίτερα καλά λαξευμένες πέτρες, που γλίτωσε από την πυρκαγιά και τις καταστροφές. Η ανέγερσή της έγινε με αρχιμάστορα τον Κατρότζο από τον Άγιο Κοσμά τον Μάιο του 1910 στη θέση του παλιότερου ναού, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες ήταν κομψοτέχνημα της αγιογραφικής τέχνης.

Άγιος Αθανάσιος Λούβρης Βοΐου.  Στην σημερινή θέση που βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου,υπήρχε ο παλιός οικισμός ¨Παλιόσπιτα¨όπου και ο Ναός Του Αγίου Αθανασίου,δίπλα στον οποίο υπήρχαν τα νεκροταφεία του χωριού.

 7,125 total views,  2 views today