ΠΟΛΥΚΑΣΤΑΝΟ

Πληροφορίες:
  • Απόσταση από το Τσοτύλι: 21 χιλιόμετρα (26 λεπτά οδικώς) .
  • Διαθέτει: (1) Ταβέρνα , (1) Καφενείο .

  Εκεί στη γειτονιά της Πίνδου στο Άνω Βοΐο βρίσκεται το Πολυκάστανο, η αμόλυντη φύση φαντάζει παντοδύναμη. Απέραντα βαθύσκια δάση οξιάς,καστανιάς, και βελανιδιάς περικυκλώνουν το χωριό. Οι άνθρωποι, τα μνημεία, τα πέτρινα σπίτια μοιάζουν ξεχασμένα, υποταγμένα. Μόνο οι εποχές έχουν τη δύναμη να μεταλλάσσουν το ποικιλόμορφο τοπίο και να πιστοποιούν ότι ο χρόνος κυλά.
Έτσι ο επισκέπτης, έρμαιο αυτής της μαγείας, απλώς αφήνεται να τον συνεπάρει το τοπίο. Ούτως ή άλλως πάντα θα νοσταλγεί και θα ελπίζει στην επιστροφή.
  Το χωριό , είναι χτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές της ανατολικής προέκτασης του παλιοκριμηνίου (πιο ψιλή κορυφή του όρους Βοΐο υψομ 1810μ ),ακριβώς απέναντι βρίσκεται το βουνό Κλέψιος (υψομ 1200μ) που αποτελεί ορόσημο του χωριού και είναι σαν να παρατηρεί στωικά τα τεκταινόμενα ανά τους αιώνες στο χωριό. Από την πίσω πλευρά υψώνονται τα όρη Όντρια (υψομ1559μ).
  Για τους κατοίκους του χωριού, η ζωντανή φύση είναι καθημερινότητα, ενώ για τον επισκέπτη η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα του τοπίου είναι συναρπαστική αποκάλυψη.
Είναι από τα ποιο ορεινά χωριά του Βοΐου με δικό του ιδιαίτερο γραφικό χαρακτήρα που βασίζεται στην ξεχωριστή αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων σπιτιών του και στην ιδιομορφία του φυσικού περιβάλλοντος.
Παλαιά ονομασία : Κλεπίστιον.
Ημερομηνία μετονομασίας : 20/8/1927.
Νέα ονομασία : Πολυκάστανον.
Την Νέα του ονομασία του την οφείλει στα πολλά και γλυκά κάστανα που παράγει το Πολυκάστανο.
Ένα από τα όμορφα στενά του Πολυκάστανου.
Το Σιδηρουργείο.
Το ξυλουργείο.
Το Δημοτικό σχολείο που χτίστηκε το 1952 πάνω στα θεμέλια του παλιού σχολείου. Το δημοτικό σχολείο δεν λειτουργεί από το 1988.
Από όπου και να το δεις είναι Πανέμορφο.
Πινακίδα Εισόδου στο χωριό του Πολυκάστανου.
Tα περισσότερα πέτρινα σπίτια του χωριού έχουν χτιστεί μετά τον β΄ παγκόσμιο πόλεμο λόγω του ότι καταστράφηκαν από τους Γερμανούς,όσα δεν καταστράφηκαν, μαρτυρούν την τέχνη των παλιών μαστόρων αποτυπωμένη στα διώροφα και τριώροφα πέτρινα σπίτια του 19 ου αιώνα.
Πολυκάστανο από ψηλά.
Πολυκάστανο από ψηλά.
Πολυκάστανο από ψηλά.
Στο χωριό θα πρέπει όλοι να επισκεφθούν την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που χτίστηκε το 1795, η εκκλησία βρίσκεται στο κάτω μέρος του χωριού, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν το ξυλόγλυπτο τέμπλο, τα κειμήλια και οι αγιογραφίες του Ναού.

 8,237 total views,  1 views today