ΡΟΚΑΣΤΡΟ

Πληροφορίες:

  • Απόσταση από το Τσοτύλι: 3,8 χιλιόμετρα (9 λεπτά οδικώς).
  • Το Χωριό πλέον δεν κατοικείται.

Το Ρόκαστρο (Τοπική Κοινότητα Τσοτυλίου – Δημοτική Ενότητα ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΒΟΪΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Ρόκαστρον”. Έδρα του δήμου είναι η Σιάτιστα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Το Ρόκαστρο πλέον δεν κατοικείται.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Ρόκαστρο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Τσοτιλίου, του πρώην Δήμου ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ.

Το Ρόκαστρο έχει υψόμετρο 794 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,2334213257 και γεωγραφικό μήκος 21,3176593781.

Το Ρόκαστρο ήταν από τα παλαιότερα χωριά του Βοΐου. Είχε ωραίο κάστρο, από το οποίο πήρε το όνομά του. Το Ρόκαστρο είναι εγκαταλελειμμένο, βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη και απομονωμένη τοποθεσία ακριβώς πάνω από το Ανθοχώρι. ο προσανατολισμός του είναι προς τα δυτικά, προσφέροντας εκπληκτική θέα προς το Βόιο και την υπόλοιπη Πίνδο. Σε μια τέτοια εντυπωσιακή θέση είναι χτισμένα τα σπίτια του οικισμού, τα οποία όμως σήμερα τα έχει πνίξει κυριολεκτικά η βλάστηση, αν και ο σκελετός τους έχει παραμείνει σε πολλές περιπτώσεις σχεδόν άθικτος. Οι παλιοί κάτοικοι απολάμβαναν από εδώ πάνω την καταπράσινη φύση, την όμορφη θέα και την απέραντη ηρεμία. Κάθε χρόνο συγκεντρώνονται και επισκέπτονται την εκκλησία, η οποία αποτελεί το μοναδικό κτίριο που σώζεται σε καλή κατάσταση. Με βάση τα στοιχεία της απογραφής του 1981, στο Ρόκαστρο είχαν απομείνει δύο κάτοικοι και έπειτα εγκαταλείφθηκε ολοκληρωτικά. Τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας αριθμούσε 35 έλληνες χριστιανούς και το 1920 είχε φτάσει τους 90 κατοίκους. Από τότε ο πληθυσμός του μειωνόταν σχεδόν συνεχώς, παρουσιάζοντας μαζική φυγή μεταξύ των δεκαετιών ’61 και ’71.

Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου στο Ρόκαστρο Βοΐου. Το Ρόκαστρο ήταν από παλιότερα χωριά του Βοΐου. Είχε ¨Ωραίο Κάστρο¨, από το οποίο πήρε τ” όνομά του. Το 1136 μ.Χ. το χωριό υπήρχε, γιατί στην εκκλησία του Αγίου Δημητρίου Δραγασιάς υπάρχει μια εικόνα του Αγίου Αθανασίου με την παρακάτω αφιέρωση: ¨Δια συνδρομής εις Χριστόν χορίο Ρόκαστρο ΑΡΛΣΤ (1136)¨. Στη σημερινή εδαφική περιοχή του χωριού υπήρχαν οι μικροοικισμοί: 1) Νότια 2 χλμ., στην τοποθεσία ¨Αγία Παρασκευή¨, υπήρχε οικισμός 10-12 σπιτιών. Όπως μνημονεύει η παράδοση οι κάτοικοι επειδή πήραν μέρος σε κάποια επαναστατική κίνηση, πήγαν οι Τούρκοι έκαψαν το χωριό και σκότωσαν αρκετούς κατοίκους. Εκεί σήμερα υπάρχουν τα ερείπια της εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, με το νεκροταφείο. 2) Βόρεια 3 χλμ., στην τοποθεσία ¨Παπά Δέντρα¨, υπήρχε άλλος οικισμός 7-8 σπιτιών. Γι” αυτό το μικροχώρι η παράδοση δε διέσωσε τίποτε. Το Ρόκαστρο των 32 οικογενειών έπεσε θύμα του εμφυλίου πολέμου (1946-1949). 12 οικογένειες βρίσκονται στη Θεσσαλονίκη και 20 στο Τσοτύλι. Την εκκλησία του χωριού όσοι μένουν τουλάχιστον στο Τσοτύλι προσπαθούν και την κρατάνε ζωντανή,ακόμα και οι πιο νέοι σε ηλικία,και τα εγγόνια δηλαδή,αυτών που κατάγονται από το Ροκαστρο πηγαίνουν στο χωριό και περιποιούνται την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

 

 5,719 total views,  3 views today