Όρος Βόιο

Το όρος Βόιο (καθ. Βόιον) είναι βουνό της Δητικής Μακεδονίας και καταλαμβάνει το νότιο τμήμα του Νομού Καστοριας. Γι’ αυτό το λόγο, συχνά θεωρείται εσφαλμένα προέκταση του Γράμμου. Το ύψος του είναι 1.802 μέτρα, το μήκος του 45 χιλιόμετρα και στο μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από δάση (δασοκάλυψη 80%). Στο Βόιο βρίσκονται οι κύριες πηγές του ποταμού Αλιάκμονα.

Στο όρος Βόιο ανήκει και ο ιδιαίτερος ορεινός όγκος Όντρια. Τα Όντρια βρίσκονται μεταξύ των νομών Καστοριας και Κοζάνης.

Από το όρος Βόιο, το οποίο αποτελούσε και την αρχική εστία κατοικίας και εξάπλωσής τους, πήραν το όνομά τους οι Βοιωτοί, οι Ευβοείς και οι Βοιές (στη Λακωνία).

Το βουνό έχει δάση με βελανιδιές, οξιές και καστανιές. Οι δυτικές πλαγιές είναι ιδιαίτερα απόκρημνες, ενώ οι ανατολικές περισσότερο ομαλές. Στο Βόιο έχουν ανευρεθεί κοιτάσματα χρωμίτη.

Αποτελεί ξεχωριστή περιοχή για περιβαλλοντικούς και πολιτιστικούς λόγους.

Ολόκληρη η κορυφογραμμή του κυρίως κορμού από τον ‘Προφήτη Ηλία’ και βόρεια μέχρι
τον ‘Πύργο Κοτύλης’ αποτελεί το υψηλότερο τμήμα του όρους με πλήθος
κορυφών πάνω από τα 1600 μέτρα, σχηματίζοντας στα δυτικά με το Γράμμο
την κοιλάδα του Σαραντάπορου.


Πως θα πάτε:

Διαλέξτε για τη διαμονή σας το Τσοτύλι ή κάποιο από τα καστανοχώρια της Κοζάνης, ή ακόμα και το Επταχώρι από την μεριά της Καστοριάς, απ’ όπου θα μπορέσετε να μπείτε στο βουνό. Στα πιο ψηλά υπάρχουν αρκετοί αλλά όχι στην καλύτερη κατάσταση δασικοί χωματόδρομοι, ενώ οι διαδρομές σας στους υπέροχους οικισμούς της περιοχής θα σας ενθουσιάσουν. Η περιοχή του Βοΐου είναι ένα από τα τελευταία ορεινά μυστικά της Ελλάδας και καλύτερη εποχή για να έρθει κανείς εδώ είναι το φθινόπωρο όταν το βουνό «κοκκινίζει» από τα φυλλοβόλα.

 5,791 total views,  1 views today