Καρκίνος του Μαστού – Η Πρόληψη Σώζει Ζωές!!!
«Κάλλιον του θεραπεύειν το προλαμβάνειν» είχε πει ο Ιπποκράτης πριν από περίπου 2.500 χιλιάδες χρόνια και αυτή του η ρήση είναι πάντα και σε κάθε περίπτωση επίκαιρη και σωτήρια! Η πρόοδος της επιστήμης μας δίνει τη δυνατότητα να εντοπίσουμε το πρόβλημα στην αρχή του και έτσι να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, ζώντας μια φυσιολογική ζωή.
Στις 25 Οκτωβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Κατά του Καρκίνου του Μαστού που είναι αφιερωμένη στην πρόληψη, στη σωστή ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση των γυναικών σχετικά με τον πιο συχνό τύπο καρκίνου, από τον οποίο μπορεί να νοσήσουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους.
Η ροζ κορδέλα είναι το πιο χαρακτηριστικό σύμβολο της ευαισθητοποίησης των γυναικών για τον καρκίνο του μαστού. Σε πολλές χώρες ο Οκτώβριος είναι ο μήνας εθνικής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών ως προς τη νόσο, οπότε και διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Κάθε χρόνο παγκοσμίως διαγιγνώσκεται καρκίνος του μαστού σε 1,3 εκατομμύρια γυναίκες, ενώ 400.000 γυναίκες πεθαίνουν από τη νόσο. Υπολογίζεται ότι μία στις 12 γυναίκες στην Ευρώπη και μία στις 8 γυναίκες στις Η.Π.Α. θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού στη διάρκεια της ζωής τους. Μεγαλύτερος κίνδυνος παρατηρείται στις ηλικίες μεταξύ 40 και 55 ετών, στην ηλικία δηλαδή την πλησιέστερη στην εμμηνόπαυση, ύστερα από την οποία η αύξηση εξακολουθεί, αλλά με βραδύτερους ρυθμούς.
Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο εμφανίζονται περίπου 4.500 νέες περιπτώσεις καρκίνου του μαστού, ενώ περίπου 1.500 Ελληνίδες πεθαίνουν ετησίως από τη νόσο 🙁
Παρά τη συχνότητά του όμως, εάν διαγνωστεί έγκαιρα, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί. Οι γυναίκες που υποβάλλονται σε προληπτικό έλεγχο με ψηφιακή μαστογραφία έχουν θνησιμότητα 4,7%, ενώ σε όσες δεν κάνουν μαστογραφία η θνησιμότητα ανέρχεται σε 56% (πηγή: Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία). Η έγκαιρη διάγνωση επιτυγχάνεται με τη μηνιαία αυτοεξέταση, την ετήσια (μετά την ηλικία των 40) μαστογραφία και την κλινική εξέταση από ειδικό γιατρό.
Τελευταία υπάρχει και στην Ελλάδα ένα νέο σύστημα προληπτικής εξέτασης, το Τεστ Παπ Μαστού HALO, μια ανώδυνη μη επεμβατική εξέταση για γυναίκες από 25 ετών και άνω, χωρίς ακτινοβολία και διάρκειας μόλις 5 λεπτών, που μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου στο μαστό, ακόμη και 7-8 χρόνια πριν εντοπιστεί κάποιο παθολογικό εύρημα στη μαστογραφία.
Όσον αφορά τον τρόπο ζωής μας, η διακοπή του καπνίσματος, η φυσική άσκηση, η υγιεινή διατροφή, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή των καρκινογόνων παραγόντων του περιβάλλοντος και η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο συμβάλλουν σε κάθε περίπτωση θετικά στην υγεία μας.
Είναι στο χέρι μας να προλάβουμε δυσάρεστες ή και μη αναστρέψιμες καταστάσεις, γιατί με την υγεία μας δεν πρέπει να ρισκάρουμε!
Φροντίζουμε την υγεία μας δίνοντας βάρος στην πρόληψη …κάνει καλό!
3,705 total views, 2 views today