Αφιέρωμα στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος Πενταλόφου-Βυθού-Αυγερινού (Φωτογραφίες & Βίντεο)

 

 

 

Το Μοναστήρι και η ιστορία του

Διαβαίνοντας τον προαύλιο χώρο του Μοναστηριού σε κυριεύει ένα δέος, μια γλυκιά ηρεμία, η ψυχή σου γαληνεύει από τις ομορφιές του περιβάλλοντος χώρου αλλά και όλων εκείνων που ο Ηγούμενος Σεραφείμ προνόησε και φρόντισε να υπάρχουν ώστε να αρμόζουν στην συνολική εικόνα που ο επισκέπτης θα πρώτο αντικρύσει .

Στο κέντρο ο ναός της Αγίας Τριάδας χτισμένος με πελεκητή πέτρα δείγμα της οικοδομικής αρχιτεκτονικής του Βοίου. Βυζαντινού ρυθμού με τρεις τρούλους εκπληκτικό ξυλόγλυπτο τέμπλο ενώ ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι οι αγιογραφίες του επονομαζόμενου Μιχαήλ, Χιοναδίτη αγιογράφο, ο οποίος χρειάστηκε περίπου 45 χρόνια να ολοκληρώσει τον ναό καθώς επέλεξε να εργαστεί μόνος του.

Το Μοναστήρι διακοσμήθηκε με λιθανάγλυφα του Μίλιου Ζουπανιώτη, για την ανοικοδόμησή του, βοήθησαν μάστορες από την περιοχή ενώ ο κόσμος προσέφερε γενναιόδωρα.

Γύρω του οι κοιτώνες φιλοξενίας, ανοικτοί και έτοιμοι να υποδεχτούν εκείνους που θα επιλέξουν να επισκεφτούν το Μοναστήρι και να διανυκτερεύσουν.

Είναι εντυπωσιακό το πως δένει η πέτρα με το όλο σύνολο, η οποία κυριαρχεί. Δεν θα μπορούσε να γίνει και αλλιώς, άλλωστε βρισκόμαστε στο τόπο που χτυπάει η καρδιά των πετράδων, των καλύτερων μαστόρων που η φήμη τους ξεπέρασε τον ελλαδικό χώρο.

Απολαμβάνοντας εντυπωσιασμένη το όλο σκηνική ακούμε μια καλοσυνάτη φωνή να μας καλωσορίζει και με χαμόγελο να μας υποδέχεται, ο ηγούμενος της Μονής πατέρας Σεραφείμ, ο στυλοβάτης, ο φύλακας και προστάτης του τόπου, μετρά πενήντα χρόνια μοναχικής ζωής. Καλοσυνάτος πράος μας κερδίζει αμέσως με τον τρόπο του, μας μιλά μας εξηγεί, μας περιγράφει, ξεναγώντας μας στους χώρους του Μοναστηριού, ξεθάβοντας από την μνήμη του αναμνήσεις γεγονότα και ξεδιπλώνοντας την μακρά ιστορία και τις παραδόσεις που συνοδεύουν το ναό μαζί με την ονομασία του.

Άλλωστε για το σημερινό Μοναστήρι που ιδρύθηκε το 1792 κοντά στην παλαιότερη Μονή των Ταξιαρχών του 16ου αιώνα και την θέση του, πολλοί θρύλοι σώζονται μέχρι σήμερα, καθώς αποτελεί συνέχεια των παλαιοτέρων μοναστηριών, που έφεραν την ονομασία των Αγίων Ταξιαρχών.

Παραδόσεις και θρύλοι

Γυρνώντας τον χρόνο θέλουμε να γνωρίσουμε την πλούσια ιστορία του. Ο Ηγούμενος μας εξιστορεί τα γεγονότα πηγαίνοντας μας πίσω στο χρόνο εκεί αρχίζουν όλα.

Το μοναστήρι στη σημερινή του θέση και με την τωρινή του μορφή, σύμφωνα με γραπτές σημειώσεις του Κτήτορα Νεοφύτου και τις επιγραφές του καθολικού, έχει κτισθεί στο χρονικό διάστημα 1792-1800.

Το μοναστήρι γεννήθηκε μέσα από την σύγχυση και την αναστάτωση που επικρατούσε στην Δυτική Μακεδονία εκείνη την περίοδο. Στα μέσα του 16ου αιώνα μοναχοί από το Μοναστήρι του Φιλοθέου του Άθωνα ήρθαν κοντά στο χωρίο Φτέρη και έχτισαν μοναστήρι στην μνήμη των Αγίων Ταξιαρχών, στην θέση που υπάρχει σήμερα ένα παρεκκλήσι της ενορίας Βυθού, γνωστό ως «Παλαιομονάστηρο»

Αποδείχτηκε λόγο των πολλών επιδρομών από ληστές, ακατάλληλη η τοποθεσία και έτσι ο μοναχός Νεόφυτος Πανούρης το μετέφερε στο χωριό Ζάλτσι στα 1649, ούτε εκεί όμως οι πατέρες βρήκαν ασφάλεια και ησυχία με αποτέλεσμα να μεταφερθούν στο Βάθος της χαράδρας και να χτίσουν ναό στην μνήμη και πάλι των Αγίων Ταξιαρχών.

Στα τέλη του 1792 ο ηγούμενος Νεόφυτος μετέφερε το μοναστήρι στη θέση «Αλώνια» με την ονομασία «Αγία Τριάδα».

 

Φωτογραφίες από: Ηλίας Σίμος – Βίντεο από: ToVoion.

 13,182 total views,  1 views today

Αφήστε μια απάντηση