Νέα επένδυση στο Μπούρινο: Μεταλλεία εξόρυξης και εργοστάσιο κατεργασίας χρωμίτη – Η λειτουργία ξεκινά σε δύο μήνες και θα δώσει 100 θέσεις εργασίας
Η μεταλλευτική εταιρία ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ Α.Ε. (ΕΛΛΗΜΕΤ), αποφάσισε να επενδύσει στον τομέα αυτό, αφού μετά το κλείσιμο των μεταλλείων της Σκούμτσας το 1990, δεν γίνεται εξόρυξη χρωμίτη, που είναι απαραίτητος στη βιομηχανία ως πρώτη ύλη για την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «e-ptolemeos.gr» η ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού και η προετοιμασία των μεταλλείων προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς και όπως διαβεβαιώνουν οι επενδυτές, τον προσεχή Μάιο ξεκινά η λειτουργία τους και η παραγωγή του προϊόντος.
Το εργοστάσιο που εκτιμάται ότι θα κοστίσει περί τα 5.000.000 ευρώ, βρίσκεται στη θέση «Βεγγίστρες» στην Τοπική Κοινότητα Βάρης του δήμου Γρεβενών, στο δρόμο που οδηγεί από το Χρώμιο προς τα Γρεβενά. Τα μεταλλεία εκτείνονται σε μια έκταση 200.000 στρεμμάτων στην ευρύτερη περιοχή του βόρειου Μπούρινου, όπου θα γίνεται υπόγεια εκμετάλλευση με υπόγειες στοές.
Στις προθέσεις της εταιρίας είναι να επεκτείνει τις εξορυκτικές δραστηριότητες και στο νότιο Μπούρινο, όπου υπάρχουν πλουσιότερα κοιτάσματα χρωμίτη. Σύμφωνα με την βιβλιογραφία τα βεβαιωμένα κοιτάσματα χρωμίτη σε ολόκληρο τον Μπούρινο ανέρχονται σε 5.000.000 τόνους.
Στην εξορυκτική δραστηριότητα του χρωμίτη και στη κατεργασία του θα απασχοληθούν περί τα 100 άτομα, εκ των οποίων 20 στο εργοστάσιο και 80 στο μεταλλείο.
Οι ειδικότητες που θα χρειαστούν είναι υπογείτες, γομωτές, πυροδότες, συντηρητές μηχανημάτων υπογείων έργων, ηλεκτροτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες και εργατικό προσωπικό. «Επιλογή της εταιρίας είναι να απασχολήσουμε προσωπικό από την περιοχή, γι’ αυτό και θα γίνουν προσλήψεις από τα γύρω χωριά», δήλωσε στον «e-ptolemeos.gr» ο Βασίλης Λάμπος, υπεύθυνος του έργου. Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί ότι στην περιοχή υπάρχει το προηγούμενο των μεταλλείων χρωμίτη Σκούμτσας από τα «Ελληνικά Σιδηροκράματα», οπότε μπορούν να βρεθούν οι προαναφερθείσες ειδικότητες.
Ήδη στην Αιανή λειτουργεί γραφείο το οποίο δέχεται αιτήσεις για πρόσληψη προσωπικού και έχουν ήδη γίνει αρκετές προσλήψεις. Η δυναμικότητα του εργοστασίου είναι αρκετά μεγάλη, καθώς, όπως υπογράμμισε ο Β. Λάμπος θα παράγει 20.000 συμπύκνωμα χρωμίου ανά ώρα και 120.000 τόνους το χρόνο.
Το συμπύκνωμα χρωμίου θα εξάγεται στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Κίνα. Εδώ να σημειωθεί ότι το τελικό προϊόν είναι το σιδηροχρώμιο, το οποίο στα χρόνια λειτουργίας των ΕΛΣΙ και των μεταλλείων Σκούμτσας, παραγόταν στον Αλμυρό Μαγνησίας, αλλά μετά το κλείσιμο της Σκούμτσας έκλεισε και το εργοστάσιο του Αλμυρού.
Η παραγωγή σιδηροχρωμίου είναι στα σχέδια της ΕΛΛΗΜΕΤ, αλλά στο απώτερο μέλλον. Το σιδηροχρώμιο μαζί με το σιδηρονικέλαιο που παράγεται στη ΛΑΡΚΟ αποτελούν τις πρώτες ύλες για την παραγωγή του ανοξείδωτου χάλυβα, ο οποίος έχει ευρύτατη χρήση στη βιομηχανία.
Όμως, ανοξείδωτο χάλυβα η χώρα μας δεν παρήγαγε ποτέ, αν και είχε τις δύο βασικές πρώτες ύλες, αντιθέτως έκλεισαν τα εργοστάσια στη Σκούμτσα και στον Αλμυρό, ενώ κινδυνεύει άμεσα με κλείσιμο και το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα. Με βάση τα παραπάνω η δραστηριοποίηση της ΕΛΛΗΜΕΤ στην εξόρυξη και κατεργασία Χρωμίτη είναι ένα πρώτο θετικό βήμα.
Για να ολοκληρωθεί απαιτείται η καθετοποίηση για την παραγωγή σιδηροχρωμίου, κάτι που όπως προαναφέρθηκε είναι μέσα στα μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρίας.
Και βεβαίως, αντί η Πολιτεία να οδηγήσει σε κλείσιμο το εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ που παράγει σιδηρονικέλαιο, ίσως είναι καιρός, να εντάξει στον σχεδιασμό της την παραγωγή ανοξείδωτου χάλυβα, δίνοντας σημαντική ώθηση στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στη χώρα.
Πηγή: e-ptolemeos.gr
3,644 total views, 2 views today