Ιεροί Ναοί των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Βόιο (Φωτογραφίες & Βίντεο).

Ο Ιερός Ναός Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης στην Αγία Σωτήρα Βοΐου
Στην πλατεία του χωριού Αγία Σωτήρα ή Σβόλιανη υψώνεται η τρίκλητη βασιλική των αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Σύμφωνα με τις λιθανάγλυφες επιγραφές που σώζονται στα παράθυρα της νότιας πλευράς χτίστηκε στις 20 Μαΐου 1867. Οι εικόνες του τέμπλου είναι λαϊκής τεχνοτροπίας, δύο από αυτές είναι έργα του ζωγράφου Νικολάου Τζούρχλιν ο οποίος κατάγονταν από τον Άγιο Γεώργιο (Τσούρχλι) Γρεβενών και χρονολογούνται στα 1869 και 1870.

Στο Σταυροδρόμι (Πλαζόμιστα)  Βοΐου 

 Η λέξη ΠΛΑΖΟΜΙΣΤΑ στον τίτλο του δείχνει το παλιό, μέχρι το 1928, όνομα του χωριού.Το Σταυροδρόμι βρίσκεται 10 χλμ. Β.Δ. του Τσοτυλίου. Τα σπίτια του είναι χτισμένα αμφιθεατρικά ψηλά και κατά μήκος ενός παραποτάμου του Αλιάκμονα, που ονομάζεται Βέλος.

 

Έξω από το χωριό σε ένα ύψωμα βρίσκεται χτισμένη μια ακόμα καινούρια εκκλησία που τιμάται στους Αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη.

Στην Τραπεζίτσα Βοΐου

Μέσα στο δάσος σε μια ειδυλλιακή τοποθεσία οι κάτοικοι της Τραπεζίτσας έχτισαν περικαλλή Ναό αφιερωμένο στην μνήμη των Αγίων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνο και Ελένη,στην ομώνυμη τοποθεσία,όπου υπήρχε παλαιότερος Ναός.Ο Ναός αυτός είναι ο τρίτος κατά σειρά που χτίζεται σε αυτήν την τοποθεσία,και ανεγέρθηκε το 1971 και εγκαινιάστηκε στις 1 Ιουνίου του 1975 από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης Κ.Αντώνιο.Ο Ναός πανηγυρίζει στην εορτή των Αγίων,και ακολουθούν στο χωριό εκδηλώσεις  που οργανώνει ο πολιτιστικός σύλλογος της Τραπεζίτσας.

Στην Γαλατινή Βοΐου 

Θεμελιώθηκε το 1971 και   εγκαινιάστηκε  το 1975

«Όπως σ’ ολόκληρον τον Ελληνισμό, έτσι και στο χωριό μας η εκκλησία ήταν η μάννα που μάζευε κάτω από τα φτερά της τους χωριανούς μας κατά τα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Οι παπάδες και οι διδάσκαλοι φρόντιζαν να διατηρούν ψηλά το θρησκευτικό και το εθνικό φρόνημα των κατοίκων. Φρόντιζαν ακόμα και για την στοιχειώδη παιδεία των τέκνων τούς, αλλά ακόμα και για την οικονομική βοήθεια των δυστυχούντων.
Πριν από το έτος 1855 δεν έχουμε γραπτές μαρτυρίες για τη δράση της εκκλησίας στο χωριό μας εκτός από αυτά που μας διέσωσε η παράδοση, όπως για την επίσκεψη του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού στο χωριό μας, που έγινε το έτος 1777»

Στην Εράτυρα Βοΐου

Το παρεκκλήσι αυτό είναι ένα από τα νεότερα στο χώρο της Εράτυρας. πιό νεότερο είναι του Αγίου Ραφαήλ.
Ανεγέρθηκε τα τελευταία 30 χρόνια περίπου, από ευσεβείς κατοίκους της γειτονιάς προς τα «Μπαΐρια». Στη θέση Μύτικα κτίστηκε εκεί που υπάρχει η βρύση του Ιωάννου και Λευκοθέας Κατάνου. Στο
Ναιΰδριο αυτό εκτός της εικόνας των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, που γίνεται η Θεία Λειτουργία στη γιορτή τους, υπαρχει και η εικόνα του Κοσμά του Αιτωλού (δύο εικόνες, η μια είναι δωρεά του Κων. Δελήβαση και η άλλη του Χαρίση Καρανίτσιου) και γίνεται η λειτουργία στις 24 Αυγούστου.

Η Ιερά Μονή του Αγίου Κων/νου και Ελένης Βογατσικού

Η Ιερά Μονή του Αγίου Κων/νου και Ελένης Βογατσικού, βρίσκεται δύο χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από το ιστορικό χωριό Βογατσικό και σε κομβικό σημείο, δίπλα στην εθνική οδό Καστοριάς – Κοζάνης. Η Μονή είναι γνωστή κυρίως για τη θαυματουργή εικόνα του προστάτη αγίου της, που φυλάσσεται στο καθολικό της και που δέχεται την προσκύνηση μεγάλου πλήθους Χριστιανών. Βρίσκεται κτισμένη σε μία πολύ όμορφη τοποθεσία και εύκολα προσβάσιμη, γι’αυτό και πολλοί πιστοί επισκέπτονται τη Μονή καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, τις μεν Κυριακές για εκκλησιασμό, τις δε καθημερινές για ατομική προσευχή. Ιδιαίτερα όμως μεταβαίνουν εκεί πλήθος προσκυνητές κατά τις δύο ημέρες που πανηγυρίζει η Μονή, την 21 Μαΐου και την Πέμπτη της Διακαινησίμου, μετά το Πάσχα.

Με λαμπρότητα τελείται κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου ο εορτασμός της Ιεράς Μονής Αγίου Κων/νου και Ελένης. Ως ΄΄πολιούχος΄΄ του χωριού Βογατσικού, οι θρησκευτικές τελετές κι εκδηλώσεις γι’ αυτή την μεγάλη εορτή αρχίζουν από την παραμονή. Συγκεκριμένα, το απόγευμα της 20ης Μαΐου, τελείται Πανηγυρικός Εσπερινός, παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης, όλων σχεδόν των κατοίκων και αρκετών απόδημων του Βογατσικού καθώς και πολλών πιστών της γύρω περιοχής. Ανήμερα της εορτής, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης τελεί στον ίδιο ναό, συνεπικουρούμενος από αρκετούς ιερείς και Μοναχούς της περιφέρειας του, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και γίνεται λιτάνευση της θαυματουργής εικόνας των Αγίων Κων/νου και Ελένης, στον περιβάλλοντα χώρο του ναού. Μετά την απόλυση της εκκλησίας, οι πανηγυριώτες Χριστιανοί συγκεντρώνονται στην πλατεία, που βρίσκεται έξω κι εμπρός απ’ τον αυλόγυρο του μοναστηριού, όπου διασκεδάζουν, λαμβάνουν πρόχειρα εδέσματα κι αγοράζουν διάφορα αντικείμενα από τους μικροπωλητές που έχουν εκεί στημένους πάγκους. Το απόγευμα της ίδιας μέρας τελείται στο Καθολικό της Ιεράς Μονής η ακολουθία του Εσπερινού, με την οποία λήγει η πανήγυρης.

Η εν λόγω σεβάσμια Μονή ιδρύθηκε το έτος 1882, κατά θαυματουργό τρόπο. Ο ναός χτίστηκε σύμφωνα με την ζωντανή μέχρι σήμερα παράδοση, ύστερα από την ανεύρεση της εικόνας του αγίου. Στο μέρος που βρέθηκε η εικόνα αρχικά χτίστηκε ένα μικρό εκκλησάκι και εν συνεχεία, χτίστηκε ο ναός του Αγίου.  Αργότερα, χάρη στις πολλές δωρεές, ο ναός απέκτησε περιουσία και πήρε τη μοναστηριακή μορφή. Με την συνδρομή των Χριστιανών κτίσθηκαν και οι παλιοί ξενώνες για την παραμονή και διανυκτέρευση των συρρεόντων προσκυνητών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Ιερό χώρο ανευρέθηκε και το αγίασμα της Ιεράς Μονής.

Τον Οκτώβριο του 2005, οι επώνυμοι Άγιοι εμφύσησαν ιερό ζήλο στην ψυχή κι ενέσπειραν ένθεο πόθο στην καρδιά της Γερόντισσας Φιλοθέης να καρεί Μοναχή στο ναό τους και να εγκαταβιώσει οριστικά σε αυτό το Μοναστήρι.  Έκτοτε, η Γερόντισσα Φιλοθέη εργάζεται ακατάπαυστα με όλες της τις δυνάμεις, πνευματικές, σωματικές και υλικές για την ορθή και πρέπουσα λειτουργία της Ιεράς Μονής και για την ανοικοδόμηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της. Πρόκειται για ένα καταπληκτικό και αξιοθαύμαστο έργο που γίνεται καθημερινά  από μέρους της. Σε αυτόν τον ευλογημένο αγώνα της έχει την αμέριστη συμπαράσταση του νυν  Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Παύλου καθώς και των ευσεβέστατων κατοίκων  της γύρω περιοχής.

Εναέρια Λήψη στην Ιερά Μονή Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Βογατσικού

 

Απολυτίκιον Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

 

 

 

Πηγή: Tovoion.com

 3,488 total views,  1 views today

Αφήστε μια απάντηση