Αφιέρωμα σε Πεντάλοφο & Βυθό “μάγεμα η φύσις κι όνειρο” (Βίντεο)

Ο Πεντάλοφος είναι το σημαντικότερο χωριό από τα Μαστοροχώρια του νομού Κοζάνης. Βρίσκεται πάνω στο πέρασμα από την δυτική Μακεδονία στην Ήπειρο και αυτή η προνομιακή του θέση βοήθησε το χωριό να αναπτυχθεί στο παρελθόν. Η ανάπτυξη του χωριού στο παρελθόν είναι αποτυπωμένη στην εικόνα του. Είναι σχεδόν εξ’ ολοκλήρου πετρόχτιστο χωριό: οι κάτοικοί του ήταν ξακουστοί χτίστες, οι οποίοι μάλιστα ανέπτυξαν και δική τους γλώσσα, τα κουδαρίτικα. Λόγω της πανέμορφης και με προσοχή στη λεπτομέρεια αρχιτεκτονικής του, σήμερα έχει ανακηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.

Στην είσοδο του χωριού βρίσκεται το μνημείο της Γυναίκας της Πίνδου, ενώ η εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου αποτελεί το παλαιότερο σωζόμενο κτίσμα στο χωριό 1742.

O Βυθός είναι χωριό του Δήμου  Βοΐου στο νομό Κοζάνης. 

Στην αγκαλιά των βουνών! Σε υψόμετρο 1035 μέτρων σε μια από τις πιο απόκρημνες και απομονωμένες περιοχές του Βοΐου είναι  χτισμένος  ο  Βυθός,  ο  παλιός Ντόλος.
Ο  Κάτω  Βυθός,  σε απόσταση  μόλις  ενός  χιλιομέτρου  από  τον  γειτονικό  Πεντάλοφο, βρίσκεται πραγματικά βυθισμένος μέσα σε μια απότομη ρεματιά κυριευμένος από την πυκνότατη βλάστηση του καστανόδασους που τον περιβάλλει.
Αντίθετα το επάνω χωριό, που απέχει περίπου 500 μέτρα μακριά, κρέμεται στους θεόρατους βράχους του Καραουλιού, οι οποίοι υψώνονται κατακόρυφα σε ύψος διακοσίων μέτρων. Εδώ βρίσκεται και η κεντρική πλατεία, ο γραφικότατος Μάρμαρος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5,806 total views, 2 views today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

14 + two =