Αφιέρωμα στο Πολυκάστανο Βοίου & στον Κλέψιο (Φωτογραφίες & Βίντεο)

 

 

 

 

 

 

 

Εκεί στη γειτονιά της Πίνδου στο Άνω Βοΐο βρίσκεται το Πολυκάστανο, η αμόλυντη φύση φαντάζει παντοδύναμη.
Απέραντα βαθύσκια δάση οξιάς,καστανιάς, και βελανιδιάς περικυκλώνουν το χωριό.
Οι άνθρωποι, τα μνημεία, τα πέτρινα σπίτια μοιάζουν ξεχασμένα, υποταγμένα. Μόνο οι εποχές έχουν τη δύναμη να μεταλλάσσουν το ποικιλόμορφο τοπίο και να πιστοποιούν ότι ο χρόνος κυλά.
΄Ετσι ο επισκέπτης, έρμαιο αυτής της μαγείας, απλώς αφήνεται να τον συνεπάρει το τοπίο. Ούτως ή άλλως πάντα θα νοσταλγεί και θα ελπίζει στην επιστροφή.

ο χωριό , είναι χτισμένο στις κατάφυτες πλαγιές της ανατολικής προέκτασης του παλιοκριμινίου (πιο ψιλή κορυφή του όρους Βοΐο υψομ 1810μ ),ακριβώς απέναντι βρίσκεται το βουνό Κλέψιος (υψομ 1200μ) που αποτελεί ορόσημο του χωριού και είναι σαν να παρατηρεί στωικά τα τεκταινόμενα ανά τους αιώνες στο χωριό.
Από την πίσω πλευρά υψώνονται τα όρη Όντρια (υψομ1559μ)

Για τους κατοίκους του χωριού, η ζωντανή φύση είναι καθημερινότητα, ενώ για τον επισκέπτη η ομορφιά και η ιδιαιτερότητα του τοπίου είναι συναρπαστική αποκάλυψη.
Είναι από τα ποιο ορεινά χωριά του Βοΐου με δικό του ιδιαίτερο γραφικό χαρακτήρα που βασίζεται στην ξεχωριστή αρχιτεκτονική των πετρόκτιστων σπιτιών του και στην ιδιομορφία του φυσικού περιβάλλοντος.

Το Πολυκάστανο απέχει από την Αθήνα 497 χλμ. από την Θεσσαλονίκη 197 χλμ. και από την Κοζάνη 87 χλμ. αντίστοιχα.
Για να επισκεφθείτε το γραφικό χωριό μας, περνάτε από το Νομό Ημαθίας και συνεχίζετε για τον Νομό Κοζάνης, στην συνέχεια ακολουθείτε την παλιά επαρχιακή οδό Κοζάνης-Ιωαννίνων,μόλις περάσετε το Τσοτύλι στα 4 χλμ θα ακολουθήσετε την ένδειξη της πινακίδας δεξιά προς Πολυκάστανο σε 17 χλμ με πολύ καλό δρόμο είσαστε στο χωριό.

Το Πολυκάστανο (Τοπική Κοινότητα Πολυκαστάνου – Δημοτική Ενότητα Τσοτυλίου), ανήκει στον δήμο Βοΐου της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης που βρίσκεται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας , σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Πολυκάστανο ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πολυκαστάνου, του πρώην Δήμου Τσοτυλίου του Νομού Κοζάνης.
Το Πολυκάστανο έχει υψόμετρο 1050 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,2908324307 και γεωγραφικό μήκος 21,135703958. Η επίσημη ονομασία είναι “το Πολυκάστανον”. Έδρα του δήμου είναι η Σιάτιστα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 174 κάτοικοι.Οι μόνιμοι κάτοικοι σήμερα δεν ξεπερνούν τους 70.
Το παλαιότερο όνομα του Πολυκάστανου ήταν Κλεπίστι.

Παλαιά ονομασία :
Κλεπίστιον
ημερομηνία μετονομασίας :
20/8/1927
Νέα ονομασία :
Πολυκάστανον
Την Νέα του ονομασία του την οφείλει στα πολλά και γλυκά κάστανα που παράγει το Πολυκάστανο.
“Απ όπου και αν το δείς ,όποια εποχή και αν το δείς, είναι πανέμορφο!!!!!!!”
Βίντεο από: ToVoion & glikokerasia.

 13,705 total views,  4 views today

Αφήστε μια απάντηση