Το pol-tsotili.gr βρέθηκε στην Ορεστιάδα για τις τελευταίες εξελίξεις (ρεπορτάζ: Γαρούφος Π. Απόστολος)

Πριν από είκοσι μέρες, ένα ιδιαίτερο κι επικίνδυνο περιστατικό συνέβη στα όρια των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δύο Έλληνες στρατιωτικοί, λόγω της πυκνής ομίχλης και του κακού καιρού, πέρασαν εν αγνοία τους λίγα μέτρα πιο πέρα από την οριογραμμή και συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές.

Λίγες μέρες μετά, καταλάβαμε πως η υπόθεση αυτή, δε θα είναι μία απλή λύση, αλλά, ένα δύσκολο “μπρα-ντε-φερ” μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας. Μία ακόμη κρίση που έρχεται να προστεθεί στις ήδη κακές διπλωματικές σχέσεις με τη γείτονα χώρα.

Έχοντας τη δυνατότητα να επισκεφτώ την Ορεστιάδα, συζήτησα με τη συνάδελφο Κεσκινίδου Βασιλεία[1], κάτοικο της Ορεστιάδας, περί της υπόθεσης αυτής και κατά πόσο επηρεάστηκαν οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Γνωρίζοντας πως, τα ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ αντιστοίχως, δεν καθορίζουν με καθαρή ματιά την όλη υπόθεση, η Βασιλεία θα μας απαντήσει σε ορισμένες ερωτήσεις ώστε να κατανοήσουμε το συγκεκριμένο γεγονός.

Επίσης, η Ορεστιάδα ήταν από τις πρώτες πόλεις της Ελλάδας που άσκησαν εμπάργκο στην πόλη της Τουρκίας, την Αδριανούπολη, ξεκινώντας από τη μη αγορά πρώτων ειδών αλλά και τον τουριστικό αποκλεισμό.

 

Ερ.: Πώς είναι η κατάσταση μετά την προσαγωγή των δύο στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στην πόλη της Ορεστιάδας;

 

Απ.: Η προσαγωγή των δύο στρατιωτικών στα σύνορα με την Τουρκία ήταν κάτι που μας συγκλόνισε όλους ανεξαιρέτως ηλικίας. Ζώντας κοντά στα σύνορα και έχοντας εύκολη πρόσβαση στη γείτονα χώρα δεν μπορούσα να φανταστώ ότι το θέμα αυτό θα είχε αυτές τις διαστάσεις. Όλοι είμαστε αισιόδοξοι ότι και τα δύο παιδιά θα γυρίσουν και πάλι κοντά μας σύντομα.

 

Ερ.: Μάθαμε πως η πόλη σου έκανε συγκέντρωση για το θέμα αυτό. Τί εξέλαβες από την πλειονότητα των συμπολιτών σου; Θυμό, οργή;

 

Απ.: Η Ορεστιάδα είναι μία μικρή πόλη όπου ανάμεσα στους κατοίκους υπάρχει αλληλεγγύη, συμπαράσταση στις χαρές και στις λύπες και είμαστε όλοι μία μεγάλη «ομάδα». Όταν έγινε αυτό το περιστατικό, θέλησαν οι κάτοικοι να οργανώσουν μία συγκέντρωση προκειμένου να δείξουν ότι είμαστε όλοι μαζί σαν μία γροθιά, ενωμένοι γι’ αυτά τα δύο παιδιά. Όχι μόνο αυτό αλλά και συμπαράσταση στους γονείς των παιδιών, δείχνοντάς τους ότι είμαστε δίπλα τους και να κάνουν κουράγιο, γιατί ο καθένας θα μπορούσε να είναι στη θέση τους, είτε να είχε κάποιο αδερφό, συγγενή, φίλο. Έτσι, έγινε αυτή η συγκέντρωση και πληθώρα κόσμου μαζεύτηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης μας προκειμένου να δείξει ότι αυτά τα δύο παιδιά έχουν την συμπαράσταση όλης της πόλης. Συγκινητικό ήταν το γεγονός ότι ήρθαν και από άλλα μέρη της Ελλάδας με λεωφορείο. Στη συγκέντρωση δεν υπερίσχυε σε μεγάλο βαθμό το συναίσθημα του θυμού, αλλά της αγωνίας, για το μέλλον των στρατιωτικών και η ελπίδα ότι θα γυρίσουν σύντομα στην Ελλάδα.

 

 

Ερ.: Μάθαμε πως η Ορεστιάδα είναι μία από τις λίγες πόλεις που κάνει εμπάργκο στην πόλη της Αδριανούπολης, από είδη πρώτης ανάγκης μέχρι και εμπορικών ειδών. Τί σημαίνει αυτό και πώς το αποφασίσατε;

 

Απ.: Η Αδριανούπολη είναι η πρώτη, μεγάλη πόλη που συναντάει κανείς όταν περνάει τα σύνορα των Καστανέων. Συχνά πολλοί συμπολίτες μου την επισκέπτονται προκειμένου να αγοράσουν τα είδη πρώτης ανάγκης ή εμπορικά είδη. Το «εμπάργκο» προς τη γείτονα χώρα ήταν μία κίνηση που έγινε ασυναίσθητα από τους συμπολίτες μου χωρίς να τους το επιβάλλει κανείς. Ήταν ένα είδος διαμαρτυρίας σε αυτό το άδικο γεγονός. Και ήδη από την πρώτη στιγμή φάνηκε η απήχηση του κόσμου σε αυτό.

 

Ερ.: Πιστεύεις το παράδειγμα αυτό θα πρέπει να ακολουθήσουν κι άλλες πόλεις της Ελλάδας;

 

Απ.: Δεν είμαι η αρμόδια να πω αν αυτό θα πρέπει να το ακολουθήσουν και άλλες πόλεις στην Ελλάδα. Αυτή η απόφαση αφορά το ίδιο το άτομο αποκλειστικά και πως βλέπει την εκάστοτε κατάσταση με την κάθε πόλη. Κατά πόσο θέλει να ενισχύσει οικονομικά την γείτονα χώρα είτε αυτή είναι η Τουρκία, η Βουλγαρία κ.τ.λ. Το βασικότερο είναι να γίνεται με βάση δικιάς του επιθυμίας και όχι να του επιβάλλεται.

 

Ερ.: Πώς βλέπεις την κατάσταση με την γείτονα χώρα μετά από αυτήν την εξέλιξη;

 

Απ.: Οι σχέσεις της πόλης μου με την Αδριανούπολη ήταν πάντα φιλικές, διότι απέχουμε λίγα χιλιόμετρα συγκριτικά με τις μεγάλες πόλης της Τουρκίας. Ένα τέτοιο σημαντικό γεγονός και με την διάσταση που έχει πάρει νομίζω πως θα επηρεάσει ως ένα βαθμό τη σχέση των δύο πόλεων και κατ’ επέκταση των δύο χωρών. Έγινε φανερό αυτό από το «εμπάργκο» που οι πολίτες θέλησαν να αποστασιοποιηθούν από την επίσκεψη και τις αγορές στη γείτονα χώρα. Τι θα γίνει στο μέλλον; Κανείς δεν ξέρει!

 

Ερ.: Επηρεάζει σε κάτι την ακριτική πόλη της Ορεστιάδας;

 

Απ.: Το γεγονός αυτό επηρεάζει την ακριτική πόλη μου πιστεύω θετικά και αρνητικά. Θετικά, διότι έγινε γνωστή στην υπόλοιπη Ελλάδα και φάνηκαν οι ελλείψεις στον ελληνικό στρατό. Αρνητικά, όμως γιατί πολλοί θα φοβούνται να έρθουν να υπηρετήσουν στα σύνορα από φόβο να μην πάθουν το ίδιο ή βλέποντας πως κάποιοι φόβοι τους ή ανησυχίες τους (όσον αφορά τα σύνορα) έγιναν πραγματικότητα.

 

Ερ.: Τί θα συμβούλευες σαν “ακρίτας” στους κατοίκους του Τσοτυλίου και γενικότερα στην Ελλάδα;

 

Απ.: Σε όλη την Ελλάδα και στους κατοίκους του Τσοτυλίου θα συμβούλευα να προσεύχονται για τα δύο αυτά παιδιά προκειμένου να γυρίσουν πίσω στην χώρα μας όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Είναι σημαντικό σε μία τέτοια στιγμή όλη η Ελλάδα να είναι ενωμένη και να δείξει ότι υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων αλληλεγγύη ασχέτως από το γεωγραφικό διαμέρισμα στο οποίο ανήκουν. Και μην ξεχνάτε ότι θα μπορούσατε να ήσασταν εσείς στη θέση τους, είτε κάποιος συγγενής ή γνωστός σας.  Γι’ αυτό ας κάνουμε όλοι θετικές σκέψεις!

 

Ρεπορτάζ: Γαρούφος Π. Απόστολος

 

Φωτογραφία της Vasileia Keskinidou.

[1] Η Κεσκινίδου Βασιλεία είναι απόφοιτη του τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας με μεταπτυχιακές σπουδές στον κλάδο της Ειδικής Αγωγής.

 4,963 total views,  1 views today

Αφήστε μια απάντηση