Αφιέρωμα στο Λευκάδι (Βίνια) Βοΐου (Φωτογραφίες & Βίντεο).

 

 

 

 

ο Λευκάδι (Βίνια) είναι ένα χωριό στην επαρχία Βοΐου Κοζάνης.

Είναι χτισμένο σε μια όμορφη τοποθεσία με εκτεταμένη θέα κάτω από τον λόφο του Αγ. Γεωργίου

Ανήκει στον Δήμο Βοΐου και βρίσκεται 5 χιλιόμετρα από την κωμόπολη του Τσοτυλίου. Οι πρώτοι κάτοικοί του ήταν πρόσφυγες από τον Πόντο που ήρθαν το 1922 κυρίως από τις περιοχές της Τραπεζούντος και της Σαμψούντος και εγκαταστάθηκαν στα ήδη χτισμένα σπίτια που κατοικούσαν τούρκοι και που στη συνέχεια έφτιαξαν τα δικά τους.

Έως το 1927 ονομαζόταν Βίνιανη (Βίνια) και με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 179/Α/30.08.1927, μετονομάστηκε στο σημερινό του όνομα Λευκάδι. Ο οικισμός είναι κτισμένος σε υψόμετρο 860 μ. και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 (ΦΕΚ 630/Β/20.03.2013) έχει 22 κατοίκους. Την δεκαετία του 40 είχε φτάσει να το κατοικούν 280 άνθρωποι, αλλά στη συνέχεια λόγω οικονομικών δυσκολιών υπήρξε μεγάλη μετανάστευση κυρίως σε Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική, αλλά και στη Βραζιλία, στον Καναδά και στο Βέλγιο. Ακόμη υπήρξε και εσωτερική μετανάστευση, στο Τσοτύλι, Νεάπολη, Θεσσαλονίκη (οι περισσότεροι), Αθήνα και Βέροια. Σήμερα στο χωριό μένουν πολλοί λίγοι κάτοικοι μεγάλης ηλικίας, αλλά το επισκέπτονται συχνά πολλοί που κατοικούν σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και υπάρχει ακόμη ζωή σ’ αυτό το όμορφο χωριό. Λόγω του καλού κλίματος και της οικονομικής κρίσης που αν συνεχιστεί με τέτοιους γοργούς ρυθμούς, ενδέχεται να επιστρέψουν μερικοί και να κατοικηθεί και πάλι από πολλούς περισσότερους κατοίκους.

Ο χώρος τριγύρω κρύβει πολλά αρχαιοελληνικά ευρήματα. Στη τοποθεσία Βακούφι, αποκαλύφθηκαν κεραμικά, θεμέλια σπιτιών, αγγεία, νομίσματα και αγάλματα. Στη περιοχή της Κάλυβας έχουν βρεθεί παλιά σκαλοπάτια. Η ιστορία θέλεις τους Δωριείς του Άργους, πριν εγκατασταθούν κοντά στην Καστοριά ερχόμενοι από την Πελοπόννησο, να στρατοπεδεύουν αρχικά σε αυτά τα μέρη, κοντά σε μια τοποθεσία που οι κάτοικοι το αποκαλούν ως “Το νερό των Μακεδόνων”

 

Πηγή: ToVoion & Avraam Lazariridis

 6,976 total views,  1 views today

Αφήστε μια απάντηση