Αφιέρωμα στο Κριμήνι Βοΐου & στο Πεντάτοξο Γεφύρι του (Φωτογραφίες & Βίντεο)

 

 

 

Το Κριμήνι (Τοπική Κοινότητα Κριμηνίου – Δημοτική Ενότητα ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΒΟΪΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΖΑΝΗΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “το Κριμήνιον”. Έδρα του δήμου είναι η Σιάτιστα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, το Κριμήνι ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κριμηνίου, του πρώην Δήμου ΤΣΟΤΥΛΙΟΥ του Νομού ΚΟΖΑΝΗΣ.

Το Κριμήνι έχει υψόμετρο 728 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 40,2129177975 και γεωγραφικό μήκος 21,2798915211.

Το Κριμίνι Βοΐου δεν είναι μονάχα ένα παραδοσιακό χωριό απείρου φυσικού κάλλους, αλλά ένα «μικρό Παρίσι» στην ορεινή αγκαλιά της Κοζάνης.

Χωριό της επαρχίας Βοΐου, που αποτελεί τμήμα της αρχαίας Ελιμείας, χαρακτηρίζεται από απαράμιλλη φυσική ομορφιά – ιδιότητα όλων των ορεινών χωριών της περιοχής – με διακριτό στοιχείο την μοναδική παραδοσιακή αρχιτεκτονική, ζωντανό δείγμα της μαστοριάς μιας ολόκληρης σχολής μαστοροκαλφάδων.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ: Ο ναός του Αγίου Ευσταθίου κτίστηκε το 1868 στη θέση της πρώτης εκκλησίας στην κεντρική πλατεία του χωριού και πανηγυρίζει στις 20 Σεπτεμβρίου. Είναι τρίκλινη ξυλόστεγη βασιλική με δίριχτη στέγη σκεπασμένη με κεραμίδια. Εξωτερικά οι διαστάσεις είναι περίπου 21 μ. μήκος και 12 μ. πλάτος. Το ύψος, σύμφωνα με τον Παπανικολάου, είναι 8.50 μ. Οι τοίχοι είναι κτισμένοι με πελεκητές πέτρες (είδος πωρόλιθου) και με αγκωνάρια στις γωνίες.

Το γεφύρι του Κριμηνίου χτίστηκε το 1802 πάνω στον ποταμό Πραμόριτσα ή Πολύστροφο, παραπόταμο του Αλιάκμονα. Κατασκευάστηκε για να συνδέσει το Κριμήνι με το Τσοτύλι, κάτι που συνεχίζει να το κάνει εδώ και 205 χρόνια.Χορηγοί του έργου ήταν ο ιερέας του Κριμηνίου Παπαστεργίου και η παπαδιά του. Είναι πεντάτοξο, αλλά η τελευταία μικρότερη καμάρα του έχει καλυφθεί από προσχώσεις και δεν είναι ορατή. Η Μεγάλη καμάρα του ανατινάχτηκε το 1946 και έκτοτε αντικαταστάθηκε με πλάκα από σκυρόδεμα. Παλαιότερα είχε δύο ανοίγματα εκτόνωσης που όμως σε κάποια φάση της ζωής του τα έκλεισαν με πέτρες.Το γεφύρι βρίσκεται πάνω στον δρόμο που συνδέει το Τσοτύλι με το Κριμίνι περίπου δύο χιλιόμετρα πριν το Κριμίνι.

 

Πηγή; ToVoion & foteinos.

 6,212 total views,  2 views today

Αφήστε μια απάντηση