Ημερίδα για το Επταχώρι στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης

Το Σάββατο 11 Αυγούστου στις 11:30 στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης πραγματοποιήθηκε μεγάλη ημερίδα για την ιστορία του Επταχωρίου από την Τουρκοκρατία έως την περίοδο του Εμφυλίου, σε συνδιοργάνωση του Πάρκου Εθνικής Συμφιλίωσης και του Φιλοπροοδευτικού Συλλόγου των Απανταχού Επταχωριτών.

Είναι ένα σημαντικό γεγονός όχι μόνο για το Επταχώρι, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή, της οποίας η ιστορία είναι δυστυχώς άγνωστη σε πολλούς! Θα έχετε, λοιπόν, την ευκαιρία να γνωρίσετε τον τόπο που γεννηθήκατε και μεγαλώσατε μέσα από την προβολή της ιστορίας του.

Έχω την τιμή, ως εν δυνάμει ιστορικός στον τομέα της έρευνας να λάβω μέρος στην σημαντική αυτή ημερίδα, καταδεικνύοντας το μέχρι στιγμής έργο μου, τόσο στο Επταχώρι, όσο και στον Πεντάλοφο, μέσα από μια σειρά καταγραφών και μελέτης.

Το αξιοσημείωτο, αν θέλετε τη γνώμη μου είναι πέρα από  την ανάδειξη της άγνωστης τοπικής ιστορίας, η προβολή των ανθρώπων που έζησαν και διαδραμάτισαν την ιστορία της «πονεμένης» αυτής χώρας. Σε αυτούς τους ανθρώπους που άνοιξαν τα σπίτια τους σε μια άγνωστη φοιτήτρια από τον Πεντάλοφο, διηγώντας της ένα κομμάτι δύσκολο της ζωής τους με τόση αγάπη και ζεστασιά, σε αυτούς τους ανθρώπους οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ για αυτά που μου προσέφεραν. Ίσως αν είναι ανούσιο για ορισμένους το ότι αυτοί οι άνθρωποι κατάφεραν να με κάνουν να αγαπήσω το Επταχώρι, όπως αγαπάω το δικό μου το χωριό, για εμένα όμως είναι τόσο ουσιώδης, όσο και η ευκαιρία που μου δίνεται μέσω της συμμετοχής μου στην συγκεκριμένη ημερίδα. Γι’ αυτό το λόγο, δεν θα ήταν σωστό από μεριάς μου να μην ευχαριστήσωτην αγαπημένη μου κ. Ιωάννα Λουλάκη, τον κ. Ανδρέα Τακαλιό και σαφώς τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταλόφου για την στήριξη του.

Υπόσχεση να φανώ αντάξια των προσδοκιών και των απαιτήσεων όλων σας.

Αναλυτικό πρόγραμμα ημερίδας

1.Ραϋμόνδος Αλβανός: Δημογραφικά στοιχεία και εκλογικές συμπεριφορές στο Επταχώρι κατά τον 20ο αιώνα
2. Μιχάλης Κεραμάρης: Το Επταχώρι στην Τουρκοκρατία, στη Γαλλική κατοχή του 1917, στον πόλεμο του ’40.
3. Ιωάννα Λουλάκη: Συμμετοχή του Επταχωρίου στην Α’ πολιορκία τού Μεσολογγίου και στους αγώνες με Κολοκοτρώνη-Καραϊσκάκη.
Αφηγήσεις Επταχωριτών για το ’40. Το Οχταχώρι (Ιταλοί αιχμάλωτοι στο Επταχώρι)
4. Νίκος Σιασούλης: Η Κατοχή ’41 – ’44 στο Επταχώρι. Το κάψιμο του χωριού το ’44 από τους Γερμανούς.
5. Κώστας Μάνος: Το Επταχώρι στη δίνη του Εμφυλίου και η δολοφονία του Γιώργου Γιαννούλη (Επταχωρίτης ο Γιαννούλης)
6. Δώρα Καρούτα: Έρευνα – Εργασία: Η αναγκαστική μετακίνηση των κατοίκων τού Επταχωρίου στον Πεντάλοφο, στα δυο χρόνια του Εμφυλίου. Συνεντεύξεις στο Επταχώρι και στον Πεντάλοφο.
7. Προβολή 40 ιστορικών φωτογραφιών.
(Ζώης Γακίδης, Ιωάννα Λουλάκη)

Καρούτα Δώρα

 

 

 

 

 3,117 total views,  2 views today

Αφήστε μια απάντηση