Η άλλη όψη του νομίσματος – Ρούλα Τσολακίδου

Ανοιχτό γράμμα προς γονείς και εκπαιδευτικούς
Ρούλα Τσοκαλίδου

Η άλλη όψη του νομίσματος

Αγαπητοί/ές λειτουργοί της εκπαίδευσης και γονείς,

Ακούω με ενδιαφέρον τις ανησυχίες σας για τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν από την παρουσία παιδιών προσφύγων στα σχολεία όπου εργάζεστε ή φοιτούν τα παιδιά σας.

Είμαι κι η ίδια γονιός αλλά τυχαίνει να ασχολούμαι πολλά χρόνια με τα θέματα της επαφής των γλωσσών και των πολιτισμών στο σχολείο και την κοινωνία και θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μερικές αλήθειες.

1. Η συνύπαρξη παιδιών από διαφορετικές πολιτισμικές κοινότητες συνεπάγεται μια σειρά από οφέλη για τα παιδιά της κυρίαρχης κοινωνίας, δηλαδή τα παιδιά ελληνικής καταγωγής, όπως η νέα γνώση που θα πάρουν από αυτά για άλλους πολιτισμούς, γλώσσες και πραγματικότητες.

2. Η επαφή των ντόπιων παιδιών με τα αλφάβητα, τα γράμματα, τις λέξεις, τα τραγούδια και τα παραμύθια των παιδιών προσφύγων θα βοηθήσει πραγματικά τα παιδιά να γίνουν πιο σοφά,, πιο γλωσσομαθή, δηλαδή να μαθαίνουν να μαθαίνουν, το σημαντικότερο μάθημα του σχολείου.

3. Η συνύπαρξη με παιδιά που έχουν βγει νικητές και νικήτριες από έναν άνισο και απάνθρωπο αγώνα, παιδιά που έχουν επιβιώσει από συνθήκες αδιανόητες για τα παιδιά που μεγάλωσαν στην Ελλάδα, παρόλη την κρίση και τα δικά της μεγάλα προβλήματα, κρύβει ένα τεράστιο μάθημα ζωής για τα ελληνόπουλα: Το μάθημα της επιβίωσης, της αντοχής, της ελπίδας και εντέλει το μάθημα της ίδιας της ζωής.

4. Η παρουσία παιδιών προσφύγων στα σχολεία και τις τάξεις των παιδιών μας θα ανοίξει δρόμους στις καρδιές και στο μυαλό των παιδιών μας που ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε. Όλα τα παιδιά, πρόσφυγες και ντόπια παιδιά, έχουν να κερδίσουν μαθήματα αλληλοσεβασμού, κατανόησης, επικοινωνίας, πολυπολιτισμού. Με άλλα λόγια θα γίνουν καλύτεροι πολίτες του κόσμου μας.

5. Τέλος, όσο περισσότερο αγκαλιάσουμε τα παιδιά προσφύγων στα σχολεία και στην κοινωνία μας, τόσο περισσότερο τα δικά μας παιδιά που έχουν μεταναστεύσει σε χώρες του εξωτερικού, αλλά και τα δικά τους παιδιά στα σχολεία των άλλων χωρών θα δικαιούνται ένα εκπαιδευτικό σύστημα που θα σέβεται και τις δικές τους ιδιαίτερες πολιτισμικές και γλωσσικές ανάγκες.

Αγαπητοί/ές εκπαιδευτικοί και γονείς, ας βοηθήσουμε όλοι και όλες μαζί να πάνε όλα τα παιδιά μπροστά. Μόνο μέσα από την εκπαίδευση μπορεί να υπάρξει ελπίδα για μια ομαλή και δημιουργική ζωή για όλα τα παιδιά που είναι οι αυριανοί πολίτες του κόσμου.

 

(Από τον προφίλ της κα. Πηνελόπη Καμπάκη Βουγιουκλή)

 3,188 total views,  6 views today

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *